Hippe pet’nat: de trend van natuurlijke schuimwijnen zet zich voort

© alvarez / getty images

Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: natuurlijke schuimwijnen.

Liever natuurlijk

Nu de trend van natuurwijnen doorzet, zien we ook steeds meer schuimwijnen die op een natuurlijke manier gemaakt worden. Concreet: schuimwijn van wijnstokken die niet chemisch behandeld werden in de wijngaard en zonder toevoeging van artificiële additieven in de wijnkelder.

Hippe pet’nat

Veel wijnliefhebbers zijn gewonnen voor de pet’nat (de afkorting van pétillant naturel), een mooi én goedkoper alternatief voor het glas champagne. Toch wordt deze nieuwe hippe schuimwijn gemaakt volgens een heel oude methode: de “méthode ancestrale”, die honderd jaar vóór de champagnemethode ontstond. Daarbij wordt een witte wijn tijdens de gisting al gebotteld, waardoor hij zijn gisting verderzet in de gesloten fles. Omdat er tijdens de gisting koolzuurbelletjes gevormd worden, blijven ze gevangen in de fles, zodat het resultaat een sprankelende wijn is. Vaak ziet de pet’nat er wat troebel uit, omdat de gistresten (die smaak geven) niet verwijderd worden. Hij wordt ook niet aangezoet. Pet’nat is een Franse benaming, maar hij wordt ook in andere landen gemaakt.

Biodynamische bubbels

Door het succes van de pet’nat zouden we bijna vergeten dat er ook andere natuurlijke schuimwijnen bestaan, zoals biodynamische champagnes. Die worden volgens de “méthode champenoise” gemaakt. Daarbij wordt eerst een witte wijn gemaakt, die pas na zijn volledig voltooide gisting gebotteld wordt. Aan die wijn wordt dan suiker en gist toegevoegd zodat er een tweede volledige gisting met koolzuurbelletjes ontstaat in de fles. De sprankeling is dan ook krachtiger dan bij een pétillant naturel, waar slechts één gisting plaatsvindt.

Alternatieven

Ook buiten de regio Champagne worden biodynamische schuimwijnen gemaakt volgens de champagnemethode. Maar omdat de termen ‘champagne’ en ‘méthode champenoise’ wettelijk beschermd zijn, vind je op de etiketten de benaming ‘méthode traditionnelle’ of ‘méthode classique’. Ook de Spaanse cava wordt volgens de champagnemethode gemaakt. Maar omdat de grote cavahuizen onderling strijden om de laagste prijs, heeft een aantal topcavahuizen zoals Gramona zich verenigd onder het kwaliteitslabel Corpinnat.

Geproefd en goedgekeurd

Casa Coste Piane, Valdobbiadene Prosecco, Italië, 14,90 euro, divino.be
Een bijzondere pet’nat: sprankelend én troebel omdat hij ongefilterd is en daardoor meer smaak heeft.

Johanna Markowitsch ‘Pétillant Naturel’, Carnuntum, Oostenrijk, 23,70 euro, wijnhuisvandenbulcke.be
Van de dochter van een grote naam uit de Oostenrijkse wijnbouw: voortreffelijke rosé pet’nat van pinot noir en sankt laurent.

Vina Stekar ‘Emma’, Slovenië, 29,25 euro, winesoutoftheboxxx.be
Extra brut zonder toegevoegd sulfiet, volgens de champagnemethode en met de druif rebula, ter ere van de stichter van dit domein.

Alessandra Divella ‘Metodo Classico’, Lombardije, Italië, 36 euro, decanto.be
Schuimwijn van een kleine wijngaard van 2 hectare: 100% chardonnay, 33 maanden gerijpt, het niveau van een topchampagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content